Γ. Ρεκλείτης: Όχι στην αύξηση φόρων σε τουρισμό-τσιγάρα

Την πλήρη αντίθεσή του εξέφρασε στο www.eea.gr ο ΓΓ τους ΕΕΑ στην απαίτηση της τρόικας για αύξηση του κατώτατου συντελεστή 6,5% στον τουρισμό και του Ειδικού Φόρου Καταναλώσεως (ΕΦΚ) στα τσιγάρα δηλώνοντας ότι με κάθε τρόπο το ΕΕΑ θα υπερασπίσει τα μέλη τους που πλήττονται από τις πολιτικές αυτές.

Σε σχετικό δελτίο τύπου του ΕΕΑ, που εκδόθηκε  την 1ηΔεκεμβρίου, καταγράφεται η παρακάτω δήλωση του ΓΓ του ΕΕΑ Γ. Ρεκλείτη:

Σχετικά με τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι η τρόικα απαιτεί την αύξηση των εσόδων με αύξηση του κατώτατου συντελεστή 6,5% και του Ειδικού Φόρου Καταναλώσεως (ΕΦΚ) στα τσιγάρα, ο Γενικός Γραμματέας του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννης Ρεκλείτης προέβη στην παρακάτω δήλωση:

«Αυτές τις μέρες γινόμαστε μάρτυρες μιας απίστευτης επέλασης της τρόικας στο εισόδημα των φορολογημένων μικρομεσαίων, εργαζομένων και συνταξιούχων. Οι απαιτήσεις της, μετά από 5 χρόνια αφαίμαξης της οικονομίας για να ανταποκριθεί η χώρα στις απαιτήσεις των δανειστών, ξεπερνούν κάθε λογική.

Τώρα, απαιτεί την αύξηση του κατώτατου συντελεστή ΦΠΑ, ο οποίος καλύπτει βασικές ανάγκες των καταναλωτών αλλά και ανάγκες της διατήρησης του τουριστικού ρεύματος, από το 6,5% στο 13% στα βιβλία, στις εφημερίδες και στα εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων! Μέσα στις απαιτήσεις της είναι και η αύξηση του Ειδικού Φόρου Καταναλώσεως (ΕΦΚ) στα τσιγάρα! Ελπίζουμε η κυβέρνηση να μην ενδώσει και να μην επιλέξει τις εύκολες λύσεις για να καλύψει «τρύπες».

Οι αυξήσεις αυτές μας βρίσκουν τελείως αντίθετους.

Χτυπάνε τη μοναδική αναπτυσσόμενη πηγή εσόδων, στη περίοδο της κρίσης, τον τουρισμό. Στην πράξη τον κάνουν ακριβό και έμμεσα κατευθύνουν τους τουρίστες σε άλλους προορισμούς όπως για παράδειγμα στη γειτονική Τουρκία και στα, ανταγωνιστικά της χώρας μας, γερμανικών συμφερόντων τουριστικά συγκροτήματα και εγκαταστάσεις εκεί.

Είναι εκτός λογικής κάθε παρόμοια κίνηση και για τα τσιγάρα. Ο ΕΦΚ στα τσιγάρα είναι ήδη σε απαγορευτικά επίπεδα και στην ουσία έχει μετατραπεί σε οικονομικό βασανιστήριο τόσο για τους καπνιστές όσο και για τις επιχειρήσεις διανομής του τσιγάρου.

Μεταξύ 2009 και 2014 ο συντελεστής του Ειδικού Φόρου Καταναλώσεως (ΕΦΚ) στα τσιγάρα αυξήθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες και η συνολική φορολογική επιβάρυνση στα τσιγάρα να πλησιάζει πλέον το 86% της μέσης σταθμισμένης λιανικής τιμής τους.

Σημειώνουμε ότι πρόσφατη έρευνα του Ι.Ο.Β.Ε. έδειξε ότι λόγω της αύξησης της φορολογίας, η νόμιμη αγορά καπνικών προϊόντων την περίοδο 2009-2013 ακολουθεί πτωτική πορεία, με μείωση του όγκου πωλήσεων κατά 36% και της αξίας πωλήσεων κατά 52%.

Καλούμε την κυβέρνηση να μη προχωρήσει σε αυτή την αύξηση αποβλέποντας σε «σίγουρα  έσοδα» για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό γιατί, όχι μόνο δεν θα είναι κανένα έσοδο σίγουρο, αλλά θα υπάρξουν πολλές «παράπλευρες απώλειες» στα έσοδα του κράτους, λόγω διόγκωσης του λαθρεμπορίου, και τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις διανομής, όπως τα πρατήρια χονδρικής και τα περίπτερα λιανικής».

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Πιστεύουμε ότι η γνώμη σας και οι απόψεις σας είναι απαραίτητα εργαλεία στην προσπάθεια μας να ενδυναμώσουμε το ΕΕΑ μπροστά στις προκλήσεις των καιρών.

© 2017 Επαγγελματική Ανάπτυξη

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας

Search